Lancering nieuwe informatiekaart Energieopslag
Tijdens de kick-off van Panorama Opslag op 27 juni, waar experts en andere betrokkenen dieper ingingen op grootschalige ondergrondse energieopslag, werd de informatiekaart Energieopslag van het platform Zo Werkt Energie gelanceerd. Talitha Koek, Chef Duurzaamheid bij de Argumentenfabriek licht het belang van de informatiekaart toe en hoe deze tot stand is gekomen.
Kun je meer vertellen over de nieuwe informatiekaart Energieopslag?
“De informatiekaart Energieopslag is gemaakt om te laten zien hoe energieopslag werkt en wat de mogelijke rol ervan is in het energiesysteem. We hebben hierbij gekeken naar de strategische vragen en de voor- en nadelen van energieopslag voor Nederland. Het thema energieopslag is vaak nog onbekend en daarmee onbemind bij veel stakeholders.
Het doel van de kaart is om professionals in en buiten de energiesector, en andere geïnteresseerden, te helpen bij hun gedachtevorming en afwegingen over energieopslag.”
Wat is het doel van de kaart?
“Het Platform Zó werkt energie, waar meerdere partijen uit de energiesector in samenwerken, heeft als doel het publieke debat over het energiesysteem te verbeteren. We richten ons op professionals en geïnteresseerden die meer willen weten over onderwerpen zoals kernenergie of waterstof. Met behulp van denksessies en input van experts proberen we zo objectief mogelijk antwoord te geven op vragen als: “Wat is energieopslag?” en “Welke rol speelt het in het energiesysteem?” De kaart moet een helder en feitelijk overzicht bieden. Het belangrijkste doel is om een houvast te bieden aan studenten, beleidsmakers, professionals in de energiesector en andere geïnteresseerden. De kaarten maken complexe informatie toegankelijk en bieden een basis voor verdere discussie en besluitvorming.”
Hoe is deze kaart tot stand gekomen?
“De kaart is tot stand gekomen na drie denksessies met deskundigen, in opdracht van Platform Zó werkt energie. Wij, de Argumentenfabriek, vervulden hierbij de rol van secretaris en uitvoerder. We begeleiden het proces, maar de inhoud komt van de experts die bij het platform betrokken zijn. We zorgen ervoor dat alles duidelijk en toegankelijk wordt gepresenteerd, en betrekken experts van verschillende organisaties en kennisinstellingen zoals NVDE, TNO en EBN. In totaal namen ongeveer 40 experts deel aan deze sessies, waarbij we steeds teruggingen naar de kern van belangrijke aspecten van energieopslag.”
Wat was voor jou tijdens het ontwikkelen van deze kaart een bijzonder moment?
“Ik vind het altijd fascinerend om van energie-experts te leren, bijvoorbeeld hoe zoutcavernes werken voor warmte-opslag. Maar wat vooral indaalde is het besef dat energieopslag cruciaal is voor de toekomst van ons energiesysteem. Het is nodig om het systeem stabiel te houden en duurzame energie goed te kunnen benutten, ondanks de vele onzekerheden die nog opgelost moeten worden.”
Bekijk hier de nieuwe Informatiekaart Energieopslag.