Warmte Alliantie presenteert Warmtebod tijdens het Energieontijt 2025
Tijdens het jaarlijkse Energieontbijt van Energie Beheer Nederland (EBN) heeft de Warmte Alliantie vandaag het Warmtebod overhandigd aan minister Hermans. Deze alliantie, bestaande uit meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, is opgericht om de stagnatie in de ontwikkeling van warmtenetten in Nederland te doorbreken.
De Warmte Alliantie, ontstaan uit een initiatief van het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving (UGO) en het Nationaal Klimaat Platform (NKP), verwacht met het Warmtebod in de komende tien jaar meer dan een half miljoen huishoudens aan te sluiten op een collectief warmtenet. Hiermee wordt de doelstelling om in 2050 30% van de bestaande woningen aan te sluiten haalbaar.
Teun Bokhoven, scheidend voorzitter van UGO: “De opgave is urgent: zonder concrete stappen dreigen hoge maatschappelijke kosten en loopt de uitvoerbaarheid van de warmtetransitie gevaar. Het is dus zaak om de ontwikkeling van warmtenetten in de gebouwde omgeving een extra impuls te geven.”
De afgelopen maanden hebben betrokkenen, met ondersteuning van het Nationaal Programma Lokale Warmte, VNG, IPO, en de Consumentenbond intensief gewerkt aan het in kaart brengen van de oorzaken van de vertraging en het vinden van oplossingen. Het Warmtebod reikt oplossingen aan voor deze problemen en legt de randvoorwaarden vast voor het herstel van consumentenvertrouwen. De belangrijkste punten zijn het verlagen van de kosten voor de consument en het bieden van meer duidelijkheid en continuïteit voor de betrokken partijen.
Kees Vendrik, voorzitter NKP: “We hebben het in dit geval vaak over warmtenetten voor de huishoudens die het kwetsbaarst zijn. Zij kampen met hoge energierekeningen en hebben nauwelijks de ruimte om zelf te investeren in duurzame en beheersbare oplossingen. Juist daarom is het zo belangrijk dat in die wijken een betrouwbaar en betaalbare warmtevoorziening komt.”
Het herstel van vertrouwen is cruciaal, zowel tussen de overheid en warmtebedrijven als tussen bedrijven en bewoners. Het Warmtebod stelt voor om een prijsgarantie in te voeren en de verdeling tussen vastrecht en energiekosten te herzien. Daarnaast wordt het verminderen van aansluitkosten en het transparanter maken van de kostenopbouw als essentieel gezien voor het herstel van vertrouwen bij consumenten.
Verder pleit de Warmte Alliantie voor een vereenvoudigd subsidiekader: een geïntegreerde regeling die zowel de bron als de infrastructuur subsidieert, en een apart subsidiecategorie voor grotere warmteleidingen met een transportfunctie. Dit moet de toegang tot financiering verbeteren en zorgen voor de nodige investeringen in de warmtetransitie.
Duidelijke vooruitzichten
Meer dan 50 gemeenten hebben aangegeven dat, mits de eindgebruikerskosten worden verlaagd, er tussen nu en 2035 tussen de 540.000 en 630.000 woningen in wijken aangesloten kunnen worden op een warmtenet. Ook lokale initiatieven en warmtegemeenschappen zien ruimte om de ontwikkeling van warmtenetten verder te versterken, met een verwachte 25.000 aansluitingen tot 2030.
Met de steun van het Kabinet en de Kamer hoopt de Warmte Alliantie de warmtetransitie daadwerkelijk vlot te trekken. De Alliantie gaat hierover graag met de overheid in gesprek om een concrete invulling te geven aan het voorgestelde Warmtebod.
Voor meer informatie, ga naar de website van het National Klimaat Platform