Hoeveel gasopslagen zijn er in Nederland?
Nederland kent vier gasopslagen: Norg, Grijpskerk, Bergermeer en Alkmaar. Deze opslagen zorgen ervoor dat tijdens een periode van extra behoefte aan aardgas, deze geleverd kan worden aan huishoudens, de industrie en voor elektriciteit.
Rol van EBN in gasopslag
EBN heeft in alle opslagen voor aardgas in Nederland (namens de Staat) een belang van 40%. De bedrijven waar EBN in de opslagen mee samenwerkt zijn NAM (Norg, Grijpskerk) en Taqa Energy (Bergermeer, Alkmaar).
Gasopslagen en de energietransitie
In een energiesysteem dat steeds afhankelijker zal worden van variabele energiebronnen als zon en wind is leveringzekerheid van energie cruciaal. Opslag van aardgas nu, en in de toekomst ook van waterstof en warmte, speelt daarin een grote rol. Zo zorgen we ervoor dat het energiesysteem betrouwbaar blijft.
Impact oorlog in Oekraïne
In 2021 ontstond de bijzondere situatie dat de gasoplagen onvoldoende gevuld waren, met name als gevolg van de zeer hoge gasprijzen. De combinatie met de extreem onzekere situatie rond de levering van aardgas door de oorlog in Oekraïne, zorgde in het voorjaar van 2022 voor een aanpak van de overheid om de opslagen gevuld te krijgen tot 80%.
Voor Norg en Grijpskerk werden afspraken gemaakt tussen NAM, de Staat en GasTerra. Voor Bergermeer (de enige commerciële opslag) schreef de overheid een zogeheten tender uit voor marktpartijen om de berging te vullen. EBN werd aangewezen om het (resterende) voor zijn rekening te nemen.