EBN infographic: feiten en cijfers in de praktijk
EBN brengt sinds vier jaar de infographic ‘Energie in cijfers‘ uit met de meest actuele cijfers over ons energiesysteem. Het doel: Op basis van feiten en cijfers de discussie over energie voeren. Maar wordt de infographic ook op die manier gebruikt? Hoe gaan mensen uit de sector om met de infographic? Een rondje langs de velden…
Mythes ontkrachten
“De infographic helpt iedereen in de energiebusiness eenzelfde taal te gebruiken en dezelfde getallen te noemen”, zegt Ante Frens, voorheen plaatsvervangend directeur bij NAM en nu country chairman voor Shell in Albanië. “Voor een serieuze discussie over de energietransitie, of zoals ik vaak zeg “Van A naar B met minder CO2”, is het enorm nuttig om een overzicht te hebben van het hele energiesysteem. Op deze manier kun je allerlei mythes ontkrachten en elementen onder de aandacht brengen die makkelijk vergeten worden. Denk aan de feiten en cijfers over verwarming, gebouwen en bedrijven, werkgelegenheid in de industrie, enzovoort. Zo wordt dit allemaal onderdeel van de discussie.”
Inzicht in verhouding energiebronnen
“Voor mij geeft de infographic inzicht in de verhoudingen van verschillende energiebronnen, dragers, toepassingen en sectoren”, vult energie-expert van TNO Rene Peters aan. “Hij hangt bij mij sowieso aan de muur, zodat hij zichtbaar is en je er al snel over in gesprek raakt. Ik gebruik hem als ik snel even wat getallen of verhoudingen nodig heb in een discussie of voor een presentatie.” Frank Schoof, voorzitter van Stichting Platform Geothermie, is kort maar krachtig in zijn bevindingen. “Een plaatje zegt meer dan woorden, alleen daarom is het al een bijzonder sterk instrument. Ik gebruik de plaat graag om inzichtelijk te maken wat de omvang van de energietransitie nu eigenlijk is, en met name de rol van warmte daarin.” Ante Frens gebruikt de infographic veel en vaak. “Thuis met de kinderen, op conferenties, als het onderwerp energietransitie en cijfers ergens op de agenda staat, maar ook gewoon bij Shell en NAM met collega’s. Samen kijken naar de getallen geeft steeds weer nieuwe inzichten, dat is het mooie.”
Top van de ijsberg
“Ik vind het wel een mooi ding, staat hier op mijn bureau. Ik deel ‘m soms uit. Geeft wat mij betreft compact goede informatie weer. Af en toe als ik een getal wil weten kijk ik er even naar. Het is vanouds ook wel een hartelapje van me. Ooit werkte ik mee aan een naslagwerk milieukerngegevens, wat een tijdlang in een behoefte voorzag en later het compendium voor de leefomgeving werd.” Aan het woord is Jan Paul van Soest, partner bij adviesbureau voor duurzame oplossingen De Gemeynt. “Wat mij betreft is er wel behoefte om onder deze ’top van de ijsberg’ met vooral geaggregeerde gegevens ook lagen makkelijk te kunnen aanboren. Met een aantal mensen onder de titel Klimpact denken we na over zo’n onderliggende kennisbasis. Mijn wens is die dan ook breed gedragen (joint fact-finding) te laten zijn. De waarde van zo’n infographic valt of staat met actief gebruik. Dat is nu toch wat ‘passief’, het zou goed zijn als de kennis wat actiever in het maatschappelijke en politieke debat zou worden ingebracht. Daar valt voor verschillende partijen
nog winst te behalen.”
Er is nog zoveel te vertellen
Hoe breder gebruikt, hoe beter, vindt ook Ante Frens. “En daarbij moet wat mij betreft de basis iedere keer hetzelfde zijn, dan kun je ook mooi de vooruitgang laten zien. En dan is het mooi zoals het ook gebeurt dat er steeds weer een ander stuk wordt uitgelicht. Er is nog zoveel te vertellen. Onderwerpen waar ik aan zit te denken zijn opslag van energie, transport van energie, energie op de landkaart (waar wekken wij het op, waar gebruiken wij het en hoeveel), wat kan CO2-opslag betekenen?” Rene Peters vult aan: “Er is steeds meer focus op de energieclusters in Nederland, bijvoorbeeld de 5 industriële centra. Daar zit veel focus en aandacht voor decarbonisatie van industrie en centrale energie-opwekking, met verschuiving naar duurzame energiedragers. Wellicht goed om daar meer inzicht in te geven in een volgende versie.”
Tot slot: waterstof zit in de ogen van Peters nog niet erg sterk in de overzichten. “Terwijl dat wel als steeds belangrijker wordt gezien als duurzaam molecuul naast de duurzame elektronen.” Het zou zomaar eens kunnen dat Peters in de komende infographic die op 19 januari tijdens het jaarlijkse energieontbijt wordt gepresenteerd, op zijn wenken wordt bediend…