EBN verstevigt haar rol in groen gas
Energie Beheer Nederland (EBN) verstevigt tijdelijk haar rol in groen gas om bij te dragen aan de realisatie van de nationale groen gas opschalingsdoelen. Naast haar rol als non-operating partner in een aantal groen gas projecten, waaronder het North Star project in Emmen, verkent het publieke energiebedrijf andere opties.
Onzekerheid over behalen doelen
De productie van groen gas blijft momenteel achter bij het gestelde doel van 2 BCM groen gas in 2030. Om dat doel te halen is tot 2030 een groei van 37% in productie per jaar nodig. Met het Programma Groen Gas zet de overheid in op verschillende instrumenten om de productie van groen gas in Nederland te versnellen. Een daarvan is het wetsvoorstel dat energieleveranciers verplicht om een combinatie van groen gas en regulier aardgas te leveren. De invoering van deze zogeheten ‘bijmengverplichting’, waarover kabinet en Kamer nog definitief moeten beslissen, wordt door de groen gassector gezien als een essentiële bouwsteen om de gewenste opschaling te bereiken. Het blijft echter onzeker of deze instrumenten voldoende gaan zijn voor de benodigde opschaling van de groen gas productie. Deze onzekerheid heeft de overheid doen besluiten om EBN tijdelijk een rol te geven in de productie van groen gas. Deze tijdelijke inzet van EBN is bedoeld als impuls om investeringen in groen gas voor marktpartijen aantrekkelijker te maken. Daarnaast kan EBN haar bestuurlijke contacten inzetten om inpassing van groen gas projecten te versnellen.
Kennis en financiële slagkracht
Als publiek energiebedrijf is EBN namens de staat actief op vele fronten in de energievoorziening van vandaag en morgen: aardgas, duurzame warmte, waterstof en energie- en CO2-opslag. In heel Nederland draagt EBN als non-operating partner met kennis en financiële slagkracht bij aan honderden publiek-private samenwerkingen. Daar komen nu ook projecten in groen gas bij. De focus ligt daarbij op grootschalige projecten waarbij publiek-private samenwerkingen gewenst zijn.
Douwe van Leverink, director Development Unit Energiesystemen EBN: “Wij zijn blij dat we onze rol in groen gas verstevigen en zo kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze sector als onmisbare bouwsteen van ons toekomstige duurzame energiesysteem. Daarvoor kijken we specifiek naar vergisting- of vergassingsprojecten van een significante schaal en naar partners die openstaan voor de synergie die wij met onze kennis, ervaring én netwerk kunnen realiseren in de samenwerking tussen publieke en private partijen.”
Regelmatige evaluatie
Afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt wordt gekeken hoe de rol van EBN zich moet gaan ontwikkelen. Elke drie jaar wordt de marktontwikkeling van groen gas en de betekenis daarvan voor de inzet van EBN samen met het ministerie geëvalueerd en kan de inzet worden op- of afgeschaald.