Home Nieuws Jaarlijks Energieontbijt in het Kunstmuseum Den Haag

Jaarlijks Energieontbijt in het Kunstmuseum Den Haag

Nieuws

Vanochtend vond het jaarlijkse Energieontbijt van Energie Beheer Nederland (EBN) plaats in het Kunstmuseum in Den Haag. Zo’n 400 beleidsmakers en professionals uit de top van de klimaat- en energiesector kwamen samen om het jaar gezamenlijk af te trappen. Onder leiding van host Marcel Hoenderdos passeerde een rijk programma de revue met diverse sprekers, waaronder Olof van der Gaag, Manon van Beek, Manon Leijten, Berend Potjer en vele anderen. Diederik Samsom verzorgde een gesproken column en cabaretier Andries Tunru sloot het ontbijt af.

Infographic 2025

Naast de sprekers ontving Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei  vanochtend uit handen van Jan Willem van Hoogstraten, CEO van EBN, het eerste exemplaar van de infographic “Energie in Cijfers 2025”. Deze infographic biedt inzicht in de belangrijkste feiten en cijfers over het Nederlandse energiesysteem en de verduurzaming daarvan. De infographic “Energie in Cijfers 2025” is een handzaam overzicht van de belangrijkste feiten en cijfers over het Nederlandse energiesysteem. Het toont welke energiebronnen in Nederland worden gebruikt, waar deze vandaan komen en hoeveel CO2-uitstoot ze veroorzaken. Dit jaar zoomen we ook in op de noodzaak voor versnelling van de energietransitie en de belangrijkste oorzaken van vertraging daarvan. De volledige infographic is hier te downloaden.

Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei: “Er gebeurt enorm veel op energiegebied. EBN geeft ieder jaar een handig overzicht van de energiemix, de productie, het transport, het verbruik, knelpunten en nog veel meer. Een ideaal overzicht om er af en toe bij te pakken. Voor mij zijn het aanpakken van het volle stroomnet en het verder verduurzamen van de energiemix topprioriteit.”

Warmtebod

De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, overhandigde vanochtend ook het zogenaamde Warmtebod aan minister Hermans tijdens het Energieontbijt. Dit bod is bedoeld om de stagnatie in de ontwikkeling van warmtenetten in Nederland te doorbreken. De Alliantie, opgericht in het voorjaar van 2024 op initiatief van het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving (UGO) en het Nationaal Klimaat Platform (NKP), verwacht met het warmtebod meer dan een half miljoen huishoudens aan te kunnen sluiten op een collectief warmtenet in de komende tien jaar. De doelstelling om in 2050 tot 30% van de woningen in bestaande bouw aan te sluiten, is daarmee haalbaar. Momenteel hebben meer dan honderd partijen het bod ondertekend, en er wordt verwacht dat er nog meer zullen volgen. Tot eind februari kunnen partijen zich nog aansluiten. Lees hier meer over het warmtebod.

Resultaten MKB-onderzoek en de energietransitie

Uit een recent onderzoek van Markteffect, uitgevoerd in opdracht van EBN en ondersteund door NVDE, blijkt dat hoewel de meeste MKB-bedrijven zich nog weinig zorgen maken over de impact van klimaatverandering op hun bedrijfsvoering, de meerderheid het belangrijk vindt om te werken aan de transitie naar een CO2-neutraal energiesysteem. Driekwart van de bedrijven is hier al concreet mee bezig.  De resultaten van dit onderzoek passeerden vanochtend ook de revue alsmede een duiding daarvan door Olof van der Gaag van de NVDE en Servaas van der Ven van VNO/NCW. Lees hier het volledige artikel.