Statement EBN over het Rusland-Oekraïne conflict
De inval van Rusland in Oekraïne is verwerpelijk en tegelijkertijd zeer verontrustend. Deze ongekende vorm van agressie en machtsvertoon gaat alle grenzen te buiten en druist volledig in tegen Europese, Nederlandse en EBN-waarden en normen. Wij leven dan ook zeer mee met het Oekraïense volk.
EBN heeft als beleidsdeelneming van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een belangrijke rol in (het versnellen van) de energietransitie in Nederland, en zet zich volop in voor het verduurzamen van de zogeheten gaswaardeketen. Tijdens de transitie naar een duurzaam systeem is aardgas nog een essentiële energiebron, aangezien duurzame bronnen nog onvoldoende beschikbaar zijn. Wij zetten ons daarbij in om gas uit het Nederlandse deel van de Noordzee te winnen, dat om een aantal redenen – waarvan de lagere CO2 footprint een van de belangrijkste is – de voorkeur heeft boven het importeren van gas.
Een van onze wettelijke taken is het participeren (bijna altijd 40%) in de ontwikkeling van de Nederlandse gasproductie. Voor de ontwikkeling daarvan werken we samen in 188 samenwerkingsverbanden met 12 operators. Wintershall Noordzee is daar een van. Gazprom is 50% aandeelhouder van Wintershall Noordzee; EBN werkt samen met Wintershall in Nederland, maar nooit met aandeelhouders en dus ook niet met Gazprom.
Daarnaast behelst een van onze samenwerkingsverbanden de Gasopslag Bergermeer in Alkmaar. Hiervan zijn wij ook voor 40% eigenaar. In deze samenwerking is Taqa Energy operationeel verantwoordelijk, en dat is ook onze gesprekspartner. Gazprom levert sinds 2009 zogeheten kussengas voor Gasopslag Bergermeer. Dit kussengas is nodig om het ‘werkgas’ uit de grond te krijgen.
Als beleidsdeelneming volgen wij uiteraard het Nederlandse kabinetsbeleid ten aanzien van de gasimport en het (inter)nationale sanctiebeleid. We staan in regelmatig contact met het ministerie om de zaken te bespreken, waaronder ook vragen en zorgen die via ons binnen komen.