Tess Bevers prijswinnaar ‘Goed idee’
Het afgelopen jaar won Tess Bevers uit Delft haar eerst jaar collegegeld terug. Ze had het beste idee en het meest inspirerende verhaal over de discussie rond de energietransitie. Waar liggen de kansen volgens Tess en hoe pak je dit aan?
Opvallende flyer
Tijdens de OWee van 2018 in Delft zag Tess de flyer met prijsvraag liggen. “De flyer zag er goed uit en ik ben geïnteresseerd in het milieu, dus ik dacht waarom niet”, vertelt Tess. “Daarnaast vind ik het belangrijk dat jongeren worden betroken bij het vinden van innovatieve oplossingen in de Nederlandse energietransitie.” Veel kennis over het onderwerp energie en energietransitie had Tess nog niet. Hiervoor heeft ze met veel mensen uit haar omgeving gesproken. “Het was een hele brede vraag waar je veel kanten mee op kan, maar door veel gesprekken te voeren werd het duidelijk waar ik nog iets kan toevoegen.”
Bewustwording het belangrijkste op dit moment
“Voor mijn gevoel mist de motivatie om echt actie te ondernemen bij veel mensen. Er wordt veel over de energietransitie gesproken en het woord duurzaamheid komt vaak terug, maar echt de stap om grote dingen te veranderen zie ik nog niet. De drijfveer moet daarmee niet alleen liggen op ‘wat is goed voor de aarde’, maar juist ook op andere aspecten zoals de financiële kant.
Hierbij denk ik vooral aan een betere feedback app voor het energieverbruik. Het begin is al gemaakt met slimme meters en overzichten op maand en jaarbasis, maar ik mis een directe feedback koppeling. Op dit moment denk ik aan een soort tussenschakelaar voor apparaten. Het zou toch cool zijn als je precies ziet hoeveel energie en daarmee geld je hebt verbruikt als je de waterkoker hebt aangezet.
Als ik echt kijk naar de toekomst dan kan Artificial Intelligence en blockchain een belangrijke rol gaan spelen. Hiermee kunnen we huizen aan elkaar gaan linken. Je zou dan precies kunnen zien hoeveel energie waar uit komt en hoe je dit kan minimaliseren. Het wordt dan een soort live feedback, waarin je steeds een terugkoppeling en tips krijgt over jouw energieverbruik.
Op de korte termijn is bewustwording het belangrijkste. Spread the word, laat mensen er over nadenken, breng mensen op ideeën of laat jongeren in groepjes een case uitwerken. Wie weet komen daar wel start ups uit.”
Niet alleen in Delft, maar overal moet het gebeuren
“Het meest waardevolle aan dit traject vond ik toch de discussie starten. Ik had een vriendinnetje over de prijsvraag verteld, toen kwam er een hele discussie op gang met haar ouders over zonnepanelen, energie en de kosten. De discussie komt pas echt op gang nadat je het er over hebt of vragen stelt. Daarom vind ik het belangrijk om zeker onder jongeren de discussie te starten of in ieder geval vragen te stellen. Dit moet je uiteindelijk niet alleen in Delft doen, maar overal.”
Aan de geïnformeerde dialoog probeert EBN door middel van haar infographic ‘Energie in Nederland 2019’ een bijdrage te leveren. Deze infographic laat zien hoe het energiesysteem in Nederland in elkaar zit en wat daarbij uitgestoten wordt aan broeikasgassen. De informatie geeft reden voor een goed gesprek en dat is precies wat wij willen. Uiteindelijk is het begrip van het probleem, de start van de oplossing.