Home Over EBN Strategie Een verantwoorde CO2-opslag

Een verantwoorde CO2-opslag

Nederland zet steeds grotere stappen op weg naar een CO2-neutrale toekomst. Het overschakelen op energie uit zon, wind en andere hernieuwbare bronnen gaat voorspoedig, maar is helaas niet afdoende om de gestelde klimaatdoelen in 2030 te halen. De tijd dringt. Daarom is de afvang en opslag van CO2 onder de zeebodem cruciaal. Dit wordt ook wel aangeduid als CCS, wat staat voor Carbon Capture and Storage.

CCS is een essentieel en effectief onderdeel van de maatregelenmix, waarmee Nederland de uitstoot van CO2 in de atmosfeer vermindert. In 2030 moet de uitstoot van CO2 zestig procent lager zijn dan in 1990. Voor energie-intensieve sectoren, zoals chemiebedrijven en bij de productie van staal en cement, is het echter een enorme opgave om voor 2030 over te kunnen stappen op CO2-neutrale processen. Het afvangen van CO2 bij deze productie voorkomt dat het in de atmosfeer terecht komt.

Deze afgevangen CO2 wordt vervolgens via een pijpleiding of per schip getransporteerd naar lege gasvelden onder de Noordzee. Daar wordt het veilig opgeslagen.

Niet alleen de toepassing van CCS is een logische stap. Ook de betrokkenheid van EBN bij de ontwikkeling van het transport en veilige CO2-opslag is voor ons vanzelfsprekend. Naast onze rol als adviseur van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei hebben we de publieke taak om het Nederlandse klimaat- en energiebeleid uit te voeren. Onze bijdrage aan Porthos, Aramis en meerdere opslagprojecten op de Noordzee past binnen die taak: we participeren en investeren. Zo werken we mee aan de energietransitie. En dragen we bij aan een reductie van potentieel meer dan 7,5 megaton CO2 per jaar.

De Porthos– en Aramis-projecten betreffen publiek/private samenwerkingen. EBN speelt hierin een actieve en verbindende rol tussen overheid en het bedrijfsleven. Naast het feit dat we een belangrijke speler zijn, dragen we tevens zorg voor kennisdeling. Juist voor het succesvol en tijdig ontwikkelen van nieuwe technologieën en markten is kennis cruciaal. Daarom ontwikkelen, verzamelen en bundelen we deze kennis voor alle partijen die meewerken aan de opslag van CO2.

Samen met anderen koersen we zo steeds sneller af op ons doel: zestig procent minder CO2-uitstoot in 2030 en CO2-neutraal in 2050.